Az üzleti turizmus újraindulása

2022május 23

 

A koronavírus járvány miatt az üzleti turizmus drámai mértékben esett vissza és ez a szállodaipart is súlyosan érintette. Különösen a városi szállodák várják az üzletemberek megjelenését, de ma még mindig nehéz megbecsülni, hogy a turizmusnak ez a szegmense mikor fog újraindulni.

 

A szabadidős turizmus a vártnál gyorsabban közelítette meg a válság előtti volument és az előrejelzések szerint 2022 nyarán rekord eredményekre számíthatnak a szállodák. Ugyanakkor a szakmabeliek tudják, hogy a hotelek sikeres üzletmenetéhez szükség van az üzleti turizmusra fellendülésére is.

 

Az üzleti utazók nem optimisták

Az STR felmérése szerint az üzleti utazások iránti kereslet kezd javulni, azonban a járvány előtti volument nem fogja elérni.

A válaszadók 2/3-a egyelőre nem tervezi, hogy akár egy éjszaka szállodai tartózkodással járó üzleti útra vállalkozna, illetve 43%-a akkor sem tervezne ilyen üzleti utat, ha a pandémia véget érne.

 

Költségmegtakarítás

A pandémia következtében az egész világon több vállalatnál áttértek az otthoni munkavégzésre, személyes találkozás helyett az online meetingek váltak jellemzővé. Emellett egyre több vállalatnál tapasztalható, hogy költségmegtakarítás céljából tudatosan törekszenek arra, hogy csökkentség az üzleti utazások számát.

 

Pesszimista jövőkép

A Morning Consult 2022 februári felmérése szerint a megkérdezettek kb. 42%-a szerint soha nem fogja elérni az üzleti turizmus a járvány előtti volument. Meglepő, hogy a korábbi, 2021 októberében elvégzett hasonló felmérésnél a megkérdezettek 39%-a gondolta ezt.

 

Az üzleti utazásokra szakosodott portálok optimisták

A TRIPBAM folyamatosan nyomon követi az üzleti utazások alakulását 2.600 vállalat esetében, melyek munkatársai 192 országba utaznak üzleti célból. Becsléseik szerint a globális üzleti utazások 15-20%-át tartják nyilván. 2019-ben Észak-, és Dél-Amerikában havonta 300-400 ezer üzleti útra került sor. A járvány kitörését követően az üzleti utak száma nullára csökkent. Ezt követte egy lassú kilábalás 2020 végétől az omikron és a delta variáns megjelenéséig. Ha a jelenlegi növekedés folytatódik, 2022 májusában már 300.000 üzleti útra kerülhet sor, ami őszre elérheti a havi 400.000 utat is.

 

Forrás: CoStar

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba

Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
Email:
Címzett  
Név:
Email:
Tárgy https://www.hah.hu:
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.