Marencich díjazottak

A Szállodaszövetség 1980 óta adja át kétévente a Marencich Ottó-emlékplakettet, az elismerést a szakmáért és a Szövetségért kiemelkedő tevékenységet folytató szakembereknek. Eddig 60 szakember részesült ebben az elismerésben.

 

Marencich Ottó (1875-1964)

A háború előtti magyar szállodaipar emblematikus egyénisége. Bécsben és Lausanne-ban tanulta a szakmát, azután Párizsban a Continental, Londonban a Savoy, Frankfurtban a Frankfurter Hof, Rómában a Quirinal, Kairóban a Shepeard, azaz a kor legelőkelőbb szállodáiban szerzett tapasztalatot.

 

Budapesten előbb a Hungária Nagy Szálloda igazgatója, majd a Dunapalota Ritz, a Hungária és Nemzeti Szállodaból álló Rt. vezérigazgatója.

Több nemzetközi szakmai szervezet tagja, dísztagja, elnöke volt, a Nemzetközi Szálloda Szövetségnek éveken át vezetőségi tagja, 1937-ben elnökké választották. Kormányfőtanácsosi rangot kapott, és az osztrák érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

 

Cikkei, tanulmányai rendszeresen megjelentek hazai és külföldi szaklapokban. Kiváló szervező, szakoktató, beindította Szállodai és Vendéglői Szemle folyóiratot.

Főbb publikációi: Vezérfonal a szálloda és vendéglő üzem szervezéséhez és vezetéséhez, az Aforizmák, A szállodai és éttermi üzemkézikönyve és a Négynyelvű szótár a vendéglős ipar részére, amely később ötnyelvűre bővült.

 


Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba